Julia Ross

De Engelse Julia Ross is opgegroeid in Mayford in de provincie (county) Surrey, maar al ruim 25 jaar in Zeeuws-Vlaanderen woonachtig. Lang genoeg om ook perfect Nederlands te spreken. Beide talen vormen het DNA van haar bijna 10 jaar geleden opgerichte bedrijf BEST English. Julia is gespecialiseerd in het optimaliseren van de communicatie in het Engels van Nederlandse en Vlaamse bedrijven die internationaal opereren. BEST staat voor Business English Services and Training. Voor de cursussen hoeft men niet ver te reizen. Ze worden op de eigen bedrijfslocatie van de klant gehouden.

Gobalisering

,,De globalisering vraagt om een goede beheersing van het Engels als voertaal. Ook in Zeeland blijft het aantal bedrijven toenemen dat letterlijk de grenzen verlegt. Ik merk in mijn dagelijkse praktijk dat de economie weer aantrekt. In tegenstelling tot de crisisjaren worden er weer middelen vrij gemaakt voor het ‘Engelse budget’. Het versterkt immers het zakendoen over de grens. Het bevordert de klandizie. Bovendien zijn er ook in Nederland in toenemende mate buitenlandse gastsprekers op congressen en seminars, waardoor de voertaal Engels is. Ook van Nederlandse ondernemers wordt verwacht dat ze besprekingen in het Engels kunnen leiden omwille van buitenlandse zakenrelaties”, aldus Julia Ross BSc die studeerde aan de Oxford Brookes University.

Accentloos Engels

Ze is geboren en getogen in een streek in het Zuidoosten van het Verenigd Koninkrijk, waar accentloos Engels wordt gesproken. ,,Vooral bij internationale bedrijfspresentaties zijn goede mondelinge vaardigheden in het Engels essentieel. Bij 1 op 1 gesprekken, zowel telefonisch als in persoon, is een goede beheersing van de Engelse taal eveneens een groot voordeel. De impact van goed Engels wordt soms onderschat. Bovendien denkt menigeen dat hun Engels al prima is, terwijl nog de meest elementaire fouten worden gemaakt. Goed Engels, zowel verbaal als op de website, zorgt voor meer uitstraling van een bedrijf.”

Cursussen en trainingen op maat

Zowel in loondienst als onder de vlag van haar eigen bedrijf heeft Julia in de afgelopen 15 jaar veel ervaring opgebouwd in het doceren van Engels bij een breed pallet bedrijven. Daarbij heeft ze ook veel expertise in technisch Engels opgebouwd, bij onder andere grote industriële bedrijven in de Kanaalzone en het Sloegebied. Haar cursussen en trainingen worden op maat gemaakt, ‘tailor-made’ afgestemd op de specifieke wensen van de klant. Er wordt meestal gewerkt in kleine groepen van ongeveer zes deelnemers in sessies van twee tot drie uur. Zo is er volop gelegenheid voor persoonlijke aandacht en specifieke problemen.

Netwerkbijeenkomsten

Julia heeft haar horizon verbreed van Engels voor bedrijven naar lesgeven aan overheden, instellingen en privépersonen. Of het nu de zakelijke of de particuliere markt betreft: ze doet haar werk met passie en plezier. ,,Ik vind het leuk om les te geven en geniet van het contact met de cursisten”, zegt Julia. Als ‘mensenmens’ bezoekt ze ook regelmatig netwerkbijeenkomsten zoals van de Middelburgse Bedrijven Club, het Ondernemers Contact Goes, North Sea Port en Zeeland Port Promotion Council. Een goede manier om, onder het genot van een hapje en een drankje, het contact met haar klanten te onderhouden.

Julia op een feestelijke zakenlunch bij Heros Sluiskil

Julia Ross van BEST English in gesprek met enkele ondernemers op een bijeenkomst van de Middelburgse Bedrijven Club. (MBC)